Dit vindarna bär

Konsthögskolan i Malmö med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum


Lunds konsthall, 20 maj – 17 september 2017

Med anledning av Lunds universitets 350-årsjubileum ägnar Lunds konsthall en omfattande grupputställning åt konstnärer som undervisat vid Konsthögskolan i Malmö. Konsthögskolan, som är en del av Lunds universitet, grundades 1995 och tog då över verksamhet som tidigare bedrivits vid Forums målar- och grafikskolor i Malmö.

Under ganska få år har skolan skaffat sig ett grundmurat gott rykte. Kurs- och programutbudet är idag både avancerat och varierat, men framför allt anpassat till studenternas individuella behov. Antalet ansökningar är varje år mycket högt, inte bara från hela Sverige utan också från de övriga nordiska länderna, från Europa och resten av världen. Det är en stor tillgång för hela vår region att några av de skarpaste studenterna och lärarna inom samtidskonstens område fortsätter att samlas här.

I utställningen Dit vindarna bär presenteras ett urval bland alla de många framstående konstnärer som genom åren varit knutna till Konsthögskolan i Malmö som professorer, lektorer, externa handledare eller doktorander. Vi får se verk av Rosa Barba, Charif Benhelima, Matthew Buckingham, Jimmie Durham, Maj Hasager, Olav Christopher Jenssen, Mary Kelly, Joachim Koester, Matts Leiderstam, Sharon Lockhart, Lars Nilsson, João Penalva, Nina Roos, Jim Shaw, Sophie Tottie, Emily Wardill och Haegue Yang. Tveklöst ett storartat panorama över de många precisa uttryck och berättelser som dagens konst rymmer.

I samarbete med festivalen Sommarlund har Lunds konsthall som ett komplement till utställningen byggt en scen på innegården och utformat ett program under rubriken Lunds konsthall Ute. För detta projekt har vi inbjudit tre konstnärer som studerar vid eller nyligen utexaminerats från Konsthögskolan i Malmö − Axel Berger, Joana Pereira och Ana Rebordão − att producera nya verk med utgångspunkt i staden Lund och hur den är att bo, verka och leva i. Alla dessa kommer att visas i stadsrummet. Vi hoppas att denna nya satsning ska återkomma även nästa sommar.

Lunds konsthall framför ett varmt tack till professor Gertrud Sandqvist vid Konsthögskolan i Malmö för det utomordentligt fina samarbetet kring utformandet av Dit vindarna bär och för hennes katalogessä som ger en unik inblick i dagens konstutbildning. Hjärtligt tack också till alla konstnärer för deras enastående verk och fina insatser för utställningen.

Naturligtvis vill vi också tacka alla långivare vars generositet möjliggjort utställningen: Magasin 3 i Stockholm, Simon Lee Gallery i London, Galleri Riis i Oslo, Galleri Nicolai Wallner i Köpenhamn, Galerie neugerriemschneider i Berlin, Susanne Vielmetter Los Angeles Projects, Galleri Thomas Wallner i Simris och inte minst de privata ägare som också bidragit. Ett särskilt tack vill vi rikta till Lunds universitets jubileumsfond och Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse för deras generösa stöd till utställningens förverkligande.

Läs mer i katalogen Dit vindarna bär.

Specialvisning

Lunds konsthall 31 augusti kl 18 
Gertrud Sandqvist, professor i konstens teori- och idéhistoria vid Konsthögskolan i Malmö, presenterar utställningen Dit vindarna bär.

Lunds konsthall Ute  

Augusti 2017

Konstnärerna Axel Berger, Joana Pereira och Ana Rebordão, alla elever eller nyutexaminerade från Konsthögskolan i Malmö, ordnar utställningsprojekt i Lunds stadsrum. Axel Berger presenterar ”Zonen”, en promenad med två deltagare vid Klostergården. Joana Pereira skapar ett rumsligt projekt i anslutning till Lunds konsthalls yttre fasad. Ana Rebordão visar ett konstverk som utgår från Max Walter Svanbergs bildvävnader i Stadshallen

Joana Pereira

Joana Pereira skapar ett rumsligt projekt i anslutning till Lunds konsthalls yttre fasad.Ana Rebordão. Utan titel, 2017

Ana Rebordão

Ana Rebordão visar ett videoverk som utgår från Max Walter Svanbergs bildvävnader i Stadshallen.
Den 12, 13, 19, 20 augusti kl 12 till kl 17
Den 17 och 24 augusti kl 15 till kl 16

 

 

Axel Berger
Zonen - performance av Axel Berger 

Den 5, 6, 10, 12, 13 augusti, Klostergården

En promenad?

Vad heter du? Vill du ta en promenad? Vi kan prata. Ibland jag, ibland du. Ibland kanske vi båda är tysta. Jag gillar att sjunga och att dansa. Kan jag dansa för dig? Vad gillar du? Jag gillar också att titta på saker som glittrar på marken. Behöver vi en teater? Vi kan ta en promenad.

Zonen är en promenad med två deltagare. Mötesplats: uteserveringen KGs Grillhus, Östanväg 1 i Lund. När du har anlänt går du tillsammans med en förberedd aktör i området. Du bestämmer vägen. Promenaden bör ta ungefär 30-50 minuter.

Den 5 och 6 augusti kommer det att vara två performances per timme kl 17, kl 18, kl 19 och kl 20.

Den 10, 12 och 13 augusti kommer det att vara tre performances per timme kl 17, kl 18, kl 19 och kl 20

Zonen har utvecklats som en del av Lunds konsthall Ute av Axel Berger i samarbete med Gabriel Bohm Calles, Jenny Andersson, Mayson Fung med flera.

Transport: för att komma hit kan du ta buss 130 eller 131 fråm Malmö och hoppa av på Ruben Rausings plats. Inom Lund kan du ta buss 1 och hoppa av på Arenan eller buss 6 och hoppa av på Östanväg. Alternativt så tar det ca 15-20 min att gå från Lund C.

För att boka biljetter klick på länken nedan 

https://www.eventbrite.com/e/zonen-performance-by-axel-berger-5-6-10-12-13-augusti-tickets-3650936048


Fri entré till samtliga evenemang.